Ceskoslovensky Vlciak

1955 inleddesett genetiskt expeiment där man korsade karpatiska vargar av båda könen med tyska schäferhundar.Syftet var att studera hur egenskaper från varg och tamhund nedärvdes från generation till generation.

Planen var att skapa en hundras med schäferns temperament, flockinstinkt och inlärningsförmåga och den karpatiska vargens styrka , kroppsbygggnad och uthållighet.

Hundarna användes av den Tjeckoslovakiska gränsvakten vid järnridån.

Försöket avslutades 1965 då påbörjades arbetet med att avla fram en homogen hundras.

1982 blev rasen erkänd i Tjeckoslovakien 1999 av FCI.

 

EGENSKAPER

 

Rasen är mer mångsidig än specialiserad och inte den typiska brukshunden som tex schäfern då dem är mer sjävständiga tar egna beslut och ifrågasätter.Allt dem gör att strikt målmedvetet.

Den är snabb, livlig, mkt aktiv och modig.

Tillskillnad från Saarlos wolfhond är blyghet ett diskvalificernade fel men det förekommer skygga hundar pga avlen och bristnade socialisering.

Dem utvecklar mkt stark social relation inte bara med sin ägare utan hela familjen.

Den kan lära sig leva med andra husdjur som tillhör familjen dock kan svårigheter uppstå i möten med fämmande djur.Det är viktigt att träna sin ceskoslovensky vlciak redan när den är valp för att undvika aggresivt beteende mot mindre djur som vuxen.

Tikar av rasen tenderar att vara lättare att kontrollera.Men båda könen upplever ofta stormiga tonår.När dem blir vuxna kan hundar av samma kön vara svåra att ha tillsammans.

Ceskoslovansky Vlciak är mkt lekfull och temperamentsfull.Den lär sig snabbt men träningen måste vara motiverande.Dessa hundar har beundransvärda sinnen och är väldigt bar på att följa spår.De är väldigt självständiga och kan samarbeta i flock med en speciell målmedvetenhet.Vid behov kan enkelt ändra sin aktivitet till nattetid.

Ceskoslovensky Vlciak har ett mkt bredare spektrum av sätt att uttrycka sig på och skällande är onaturligt för dem.De försöker kummunisera med sin ägare på andra sätt.Främst genom kroppsspråk men även genom att använda tysta ljud som att morra och grymta gnällla.

I allmänhet tar det längre tid och lära n Ceskoslovensky Vlciak saker än att lära en traditionell specialicerad ras.Dem tröttnar snabbt på monoton träning.

Ceskoslovensky vlciak har blivit framgåmgsrikt använd som sök och räddningshund utomlands.

 

UTSEENDE

 

Både kropps byggnad och päls påminner om vargens.

Mankhöjd minst 65 cm hos hanhund och minst 60 cm hos tik.

Kroppen är rektagulär och förhållandet mellan höjd och längd är 9:10 el mindre.Hanhundarna väger ca 26 kg tikarna 20 kg.

Dess karakteristiska egenskaper är sneda bärnstensfärgade  ögon, korta öron som är upprättstående.42  mkt starka tänder saxbett tångbett är accepterade.

Ryggraden är rak och stark i rörelse, ryggen kort och sluttande.

Bröstkorgen är stor platt snarare än tunnformad.Magen stark och indragen.

Svansen högt placerad.

Framben är raka och smala med tassar lite utvända.Bakbenen muskulusa.Pälsfärgen är från gulgrå till sivlergrå med en lätt mask.Pälsen är rak.