Vanliga frågor om rasen Ceskoslovensky Vlciak

Svar på vanliga frågor utifrån min erfarehet av rasen och information jag fått av andra som har rasen o uppfödare.Har träffat flera individer av rasen i Finland,Sverige, Tjeckien  och Polen.

 

Finns det många uppfödare?    

 

Vi har idag få uppfödare av rasen i Sverige och är beroende av att hitta avelsdjur mestadels utomlands.

Tyvärr har mixavel med falska stamtavlor uppdagats så vill du vara säker på att köpa en renrasig Csv ta reda på vilka linjer som är misstänkta du kan gå in på forumet Wolfdog.Org och söka på en hunds namn i stamtavlan  och se om tilltänkat föräldrardjur har misstänkta hundar i sin stamtavla.

Om en hund har misstänkt mixavel i stamtavlan så står det efter hundens namn när du söker på databasen.

Jag rekkomenderar att välja en uppfödare som inte exporterar hundvalpar med flyg ensamma att hämtas upp på flygplatsen, du vet aldrig om en sådan upplevelse sätter sina spår på en mer känslig valp.Välj en uppfödare som är seriös och inte säljer till vem som helst och utan att ha träffat dig, åk dit och hämta din valp själv.Träffa tiken till din valp  och ev också hanen, se hur dem växt upp och hur hundarna hålls.Utomlands har dem en annan syn på hundarns mentalitet än här i Sverige där hundar har stora krav på sig för att passa in i samhället.Hundarna har inte samma krav på att vara sociala och därför viktigt att se mentaliteten på hundarna.Vad du kan förvänta dig av din valp hur den är mentalt.

                                                                                                                  

 Hur är dem att träna och i sitt sätt o vara?

 

Dem har mkt egen vilja och är väldigt målmedvetna och överväger vad man ber dem att göra.Mkt intelligens som inte alltid används till samarbete med människan ;) Men dem är väldigt lättlärda o vill jobba så länge dem tycker det rär kul och lär sig även nya saker på egen tass utan hjälp av oss.En väldigt underhållande hund som kräver tålamod och förståelse och ger många goda skratt.

Vill man ha en brukshund o tävla med bör man leta bland dem utpräglade bruksraserna vill man aktivera sin hund med allt möjligt mer på skoj och främst ha en kompis i skogen el joggigturen el cykelturen på fjällvandring osv är detta en i det närmsta outröttlig kompis.

Mina älskar att få gå person spår el viltspår!

 

Är det en hybrid?

 

Hybrid är ofta ett felanvänt ord då man pratar om varghund.

Direkta avkomman efter en varg och hund är en hybrid.Fortsätter man sedan att avla så är det inte längre en hybrid.Då är det varghundar, Wolfdogs.

Wolfdogs delas sedan upp i low, middel och high conten.Det kan vara stor skillnad på en low och en high och även på low och middel ...

En high content är mer som en varg än en hund medan en low content är mest som en hund .. 

 

Bra vakthund?

 

Dem ser onekligen respekt ingivande ut så på det viset är dem en bra vakthund.

Mina säger alltid till när det kommer någon på vår gata el i skogen och dem skulle försvara mig om ngn kommer fram o är hotfull så morrar /skäller  dem och släpper ej den person med blicken.Dem också väldigt duktiga på att läsa av situationen och pussar gärna på främlingar då många är nyfikna och kommer fram för att prata.

Därimot inte alla av rasen som skulle tex  bita en inbrotts tjuv vissa skulle hellre fly än fäkta så överlag är dem lite för snäll/försiktig för o vara en utpräglad vakthund.

Hattai är mer vaksam än Okami .Det finns hel och halvsyskon till Hattai som tränar skydds utomlands.Men vill man ha en riktig vakt/skyddshund som lyder blint ska man nog sattsa på en Schäfer.Okami är lite utav en tjuren ferdinand han skulle hellre sitta under kork eken ;) än att bita i en skydds ärm.

 

Mkt jaktinstinkt?

 

Det är en primitiv hund med mkt ursprungliga egensakper och då även jaktinstinkt.Det varierar hur mkt jakt dem har i sig från hund till hund jaktinstinkten fnns där.Har man bara en hund kan bandet med ägare är starkare än att springa efter vilt men skaffar man en till hund kan hända dem blir modigare och instinkten kommer fram mer.

Okami har jaktinstinkt men är lite för lat för att tex springa efter harar;) han tycks även väga för o nackdelar om det är värt besväret ;) vilket är smart.Han vill inte slösa energi i onödan.Detta kan också göra han lite svår motionerad att han alltid vill ta den kortaste vägen ;) precis som vargen.Han är en energi sparare.

Hattai har lite mer jakt i sig  det märks i hur hon leker hon vill vara den som jagar i lek med Okami.Båda hundar jagar gärna sork så det blir ofta avmaskning för dem.Det kan gå på en sekund för dem att fånga en sork..Och dem äter dem gärna.

Vi möter ofta älg i skogen och mina  är inte rädda för älg och inte heller vildsvin kommer dem nära backar hundarna inte.Jag tror att man även skulle kunna använda dem i någon slags jakt,spåra kan dem och modet har dem att möta viltet.

Ligger det något dött ute undgår det inte Okami och Hattai ligger det en katt i diket el en hare så undgår det dem inte heller ;).Jag har dem heller  inte obevakat tillsammans med vår katt hemma.

Så det är hundar som både är duktiga på att spåra och har storlek och snabbhet och förfölja precis som många andra större hundar.Det som kan hindra dem är den starka flockinstinken att dem inte vill sticka för långt ifrån sin flock.Självständigheten varierar ju också från hund till hund precis som jakten beror det på vilken individ man fått.